poniedziałek, 6 czerwca 2011

Ciasto "Hiszpan"

Przepyszne ciasto o bardzo ciekawym smaku, polecam gorąco.
Idealne do kawy czy herbaty.
Ciasto "Hiszpan".           
                  
Składniki: forma 24 x 24 cm
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek mąki ziemniaczanej
Przygotowanie ciasta:  
  • Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku.
  • Łyżką wmieszać kakao, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. 
  • Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa:
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • kieliszek spirytusu 20 ml
  • 1 kostka masła - 250 g
  • 100 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie masy:  
  • Odlać pół szklanki mleka i zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, i wlać do gotującego się mleka.
  • Mieszać aż powstanie gęsty budyń.
  • Ostudzić.
  • Utrzeć masło, dawać po łyżce zimnego budyniu, dodać kakao, spirytus, wymieszać porządnie.
  • Upieczone ciasto przekroić na pół, posmarować jedną część masy i przykryć drugą częścią.
  • Roztopić czekoladę, i udekorować nią placek.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger