Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 5 lipca 2011

Kurczak w piwie

Oglądałam "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler i bardzo mi się spodobał przepis na kurczaka na butelce , więc postanowiłam go wypróbować.
Pierwszy raz trochę miałam problemów bo miałam za dużą butelkę i nie chciała mi się zmieścić  w piekarniku ale drugi raz to już wszystko było tak jak trzeba
Trochę wspomagałam się i inspirowałam pomysłem Margarytki.

                       Składniki:
  • 1 kurczak (mój ważył całe 2,20 kg )
  • 1 butelka 0,5 l  piwa-marka nie ma znaczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka


Kurczaka umyć, dobrze wyczyścić w środku, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować marynatę: olej wymieszać z  sosem sojowym, solą, pieprzem, papryką, chili,przyprawą do kurczaka.
Tak przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.
Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki, żeby przeszedł marynatą.

Tu cytuje za Margarytką:
Butelkę z piwem (zamkniętą) włożyć na noc do wody, aby wszystkie naklejki ładnie zeszły – potem taką butelkę można sobie zostawić, żeby następnym razem nie trzeba się męczyć z nalepkami i tylko przelewać do niej piwo.
Butelkę z piwem otworzyć.
Na butelkę wsadzić kurczaka tak aby szyjka butelki przeszła w miejscu dawnej głowy ,nogi spleść ze sobą.
Skrzydełka i szyjkę owinąć folią aluminiowa aby się nie spaliły.
Tak przygotowanego kurczaka wstawić do blaszki albo naczynia żaroodpornego (ja mam szklaną pokrywkę od jakiegoś naczynia, które kiedyś stłukłam i do takiego pieczenia nadaje się znakomicie), wlać trochę ciepłej wody a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C.
Długość pieczenia zależy od wagi kurczaka - przyjmuje się, że na każdy kilogram mięsa godzina pieczenia jest w sam raz.
Ja piekłam ok 2,2 godziny.


Podczas pieczenia piwo pieni się i spływa po grzbiecie kurczaka tworząc chrupiącą i brązową skórkę.
Młode ziemniaczki z koperkiem i dwa rodzaje fasolki (Mamut i Szparagowa) okazały się wspaniałym dodatkiem.

Życzę dobrej zabawy przy pieczeniu i Smacznego.

4 komentarze:

  1. Sama chętnie bym się wprosiła, bo u mnie niestety nikt na pieczone kurczaki nie jest chętny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skopiowałaś tekst z bloga Margarytki, jej słowa, jej wstawki. Całe zdania skopiowane z jej bloga. Zastanawiałam się skąd znam ten styl i już wiem. Szkoda, że nie podałaś choć źródła tekstu - przecież większość zdań i słów nie jest Twoja, a właśnie Margarytki. Ona ma świetne przepisy i z pewnością nie miałaby nic przeciwko temu, abyś go zacytowała, ale jak można robić takie rzeczy bez podania źródła?

    OdpowiedzUsuń
  3. też coś było znajomego w tym przepisie,ale się nad tym nie zastanawiałam,uwielbiam przepisy Margarytki,korzystam z wielu,do niektórych nie podchodzę,bo za dużo roboty,a ja jestem leniwiec,ale naprawdę ma ten swój blog świetny,szkoda,że nie podałś ,zródła,byłoby uczciwiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. ok zapomniałam podać źródła juz sie poprawiam natomiast takiego kurczaka robiła Magda gesller i to ona byla moim głównym źródłem.
      A tak na marginesie fajnie by było sie podpisać.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad a na pewno Cię odwiedzę :-)
Anonimie-podaj swoje imię:-)
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...