Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 14 sierpnia 2011

Filet z kurczaka w śmietanie

Mięso jest kruche i bardzo aromatyczne.

                    Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • papryka czerwona
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy harissa *
  • 1 cebula
  • cebulka ze szczypiorkiem
  • koperek
  • listki świeżej bazylii
  • 200 ml śmietany 30 %
  • sól
  • pieprz
Filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
Oprószyć pieprzem i solą a następnie usmażyć na oleju na rumiano.
Paprykę pokroić w paski i podsmażyć wraz z kurczakiem.
Dodać cebulę w pół plasterkach.
Wszystko razem zalać śmietaną i dusić ok. 15 minut.
Następnie odparować sos aby zgęstniała śmietana.
Podawać posypane grubo ziołami: bazylią, koprem i szczypiorem.
Smacznego.
*Harrisa - pikantna przyprawa, zawierająca paprykę chili, czosnek, pieprz, kolendrę, kminek i miętę.

5 komentarzy:

  1. Filety z kurczaka wprost ubóstwiam! danie niezwykle kuszące:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Często takie dania goszczą na naszym stole, wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Właśnie jestem po obiadku i po prostu pękam bo tyle zjadłem :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...