Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Ogórki z keczupem

Przepis dostałam od koleżanki Ani, ogórki próbowałam w jej wykonaniu i są znakomite.
Przepis na ogórki do słoików na zimę.
Polecam serdecznie.
Ogórki z keczupem.
              
                        Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • mały słoiczek pikantnego keczupu - 200 g
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego - 200 g
  • sól
Ogórki obrać i pokroić w plasterki.
Wymieszać z łyżką soli i pozostawić na 2 godziny.
Po 2 godzinach odlać sok z ogórków  na sicie lekko je wyciskając.
Włożyć ogórki do miski.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, posolić łyżką soli i odstawić na 2 godziny.
Po 2 godzinach dodać cebulę razem z całym sokiem który się utworzył do odciśniętych ogórków.
Do miski z ogórkami i cebulą dodać koncentrat, keczup oraz cukier i ocet, dokładnie wymieszać.
Wkładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Smacznego.
Przepis od Ani.

24 komentarze:

  1. Koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ocet, cukier olej w którym momencie się daje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha jeszcze olej więc na oleju smażymy cebulę.

      Usuń
  3. Tak jak napisane w przepisie-po odcedzeniu z soku ogórków dodać keczup , koncentrat,ocet oraz cukier i wszystko razem wymieszać.
    A potem wkładac do słoików:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jednej rzeczy nie łapię? pół szklanki oleju na 3 cebule? i czy sól i olej odsącza się z cebuli czy razem z tym do ogórków?

    OdpowiedzUsuń
  5. Trochę nie ogarniam, pół szklanki oleju na 3 cebule? Cebulę tez sie odciska z oleju i soli czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Robię je zawsze mam podobny przepis tyle że bez keczupy z samym koncentratem bo i tak są ostre polecam każdemu pychotka. Jestem w trakcie ich robienia . U nas wszyscy je lubią więc do dzieła. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Tak jak napisałam w proporcjach 1/2 szkl oleju na 3 cebule a jak po podsmazeniu je posolisz i odstawisz na 2 godziny to potem juz nic z cebuli nie odciskasz tylko dodajesz ją do ogórków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaczynam robić ogórki z keczupem,wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pyszne ogóreczki. Ja dodaję jeszcze marchewkę i również jest pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  9. super, bardzo smaczne polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. NAPRAWDĘ POLECAM !!!!! REWELKA

    OdpowiedzUsuń
  11. Proszę mi napisać, mały słoiczek ketchupu i koncentratu tzn. ile? Są teraz różne wielkości słoiczków. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małe słoiczki obecnie sprzedawane to 200 g.

      Usuń
  12. ogóreczki właśnie się pasteryzują, podjadałam przed spakowaniem do słoiczków, już są yszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Co to znaczy " ogórki odcedzić od soku ? Kiedy ? Ja to rozumiem tak że woda która się uzbiera pod ogórkami przez te dwie godziny, musi być odcedzona i dopiero potem dajemy podsmażoną cebulę z olejem, ketchup i przecier. Tak czy nie ? Trochę to niejasno napisane. Przecież nie można najpierw dodać cebuli ze wszystkim a potem odcedzić ogórki od soku. Bardzo proszę to wyjaśnić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze zrozumiałaś Diano, to są moje pierwsze posty na blogu i jakoś ten umknął mojej uwadze, dużo poprawiałam.Ten tez poprawiłam a bardziej zrozumiały.Dzięki za uwagi i niech smakują.

      Usuń
  14. tego się nie gotuje przed nałożeniem do słoików? tylko tak na zimno ocet i reszta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak jest napisane, w jakim celu chcesz gotować przed nałożeniem do słojów? będzie potem pasteryzowane i dojrzewa jakiś czas, nie zjadasz tego zaraz po pasteryzacji. Po kilku dniach gotowe.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks