piątek, 11 listopada 2011

Modra kapusta - regionalna kuchnia śląska

W  ramach akcji   GOTUJEMY PO POLSKU
której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia
przygotowałam modrą kapustę , przepis kuchni śląskiej.

                           Składniki:
  • 1 nieduża główka kapusty czerwonej
  • kawałek słoniny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kieliszek octu
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 winne jabłko


Kapustę grubo szatkujemy, cebulę i słoninę kroimy w kostkę.
Kapustę wrzucamy do garnka z dodatkiem 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 20 min.
Słoninę wrzucamy na patelnię i topimy na skwarki; kiedy już się wytopi dodajemy mąkę, cebulę i ocet, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce do garnka z kapustą, dodajemy zasmażkę, sól, cukier i pieprz i dusimy odrobinę. 
Gotowe...do kapusty koniecznie kluski śląskie i gulasz albo roladki.
Smacznego!!!


Przepis dołączam również do akcji  TĘCZA SMAKÓW

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger