czwartek, 22 grudnia 2011

Śledź w pomidorach z rodzynkami

Te śledzie zauroczyły moje kubki smakowe, polecam i Wam.

Z mojego stołu znikają tak szybko jak się pojawiają. 
Z Twojego znikną równie szybko, zapewniam.
Warto popróbować na wigilijny stół i zauroczyć biesiadników.
             Składniki:
  • 300 g filetów śledziowych
  • 400 g cebuli
  • 100 g oleju
  • koncentrat pomidorowy - 100 g
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  •  sok z 1/2 cytryny 
  • pieprz świeżo mielony
  • mielona papryka - ok. 1 łyżeczki
  • ziele angielskie - 10 ziarenek
  • liść laurowy - 2 - 3 sztuki
Śledzie moczyć przez 1 godzinę.
Potem pokroić je na kawałki.
Cebulę pokroić w pół plasterki, dodać sól, cukier -  do smaku, pieprz i zeszklić wszystko na oleju.
Dodać koncentrat, rodzynki,  paprykę, ziele angielskie, liść laurowy i sok z cytryny do smaku.
Do masy z cebulą gdy przestygnie dodać kawałki śledzi.
Wymieszać.
Zostawić na kilka godzin.

Smacznego.
Przepis z archiwum.

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger