Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 15 stycznia 2012

Nalewka z malin

Taka naleweczka dobra jest na zimowe przeziębienia.
                         Składniki:
  • 1 kg malin
  • 1 l spirytusu 70%
  • 1 kg cukru
Owoce malin wsypać do słoja i zasypać cukrem.
Zostawić na 24 godziny aby owoce puściły sok.
Zalać wtedy spirytusem i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 6 miesięcy.
Po tym czasie zlać do butelek i delektować się.
Na zdrowie!

50 komentarzy:

  1. Poproszę od razu butelkę ;D Choć na moje gardło nawet dwie i upicie się by nie pomogły =)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam milutko koneserów tego wspaniałego trunku , ja maliny zalewam czystą wódką odstawiam na kilka dni około tygodnia potem zlewam a następnie maliny zasypuję cukrem na około 10 dni ponownie zlewam i dodaje to do tego co odlałem wcześniej następnie wszystko filtruję wielokrotnie aż do osiągnięcia klarowności i dopiero wtedy dodaje spirytus który wzmocni całość i dodatkowo oczyści bo resztki tak zwanych mętów oddziela się i wypływa na wierzch zbieram to co wypłynie i mam już czyściutką klarowną malinóweczke tak klarowną że można się w niej niemalże przeglądać pozdrawiam i życzę smacznego tym którzy już ją zrobili.

      Usuń
  2. Czysty spirytus "zcina" owoce i nie wydzielają one więcej soku. Ja zalewam maliny 70 % alkoholem który wyciąga sok z owoców, po miesiącu
    zlewam wytrawną nalewkę,maliny zasypuję cukrem i po ok. 2 tygodniach
    zlewam sok i dodaję go do nalewki wytrawnej. Na koniec pozostałą ćwiartkę sirytusu dodaję do nalewki, mieszam i oczekuję tydzień aby się "przegryzła". Potem tylko delektuję się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie trzymać te maliny zalane spirytusem?

      Usuń
  3. anonimowy ma rację, to jest dobry sposób postępowania, najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zlewacie wytrawna nalewke przed ndodaniem cukru to czy wyciskacie owoce czy tylko zlewacie?

    pozdrawiam
    Daniel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zalejesz owoce najpierw spirytusem to są one jędrne i nie rozwalają się,więc można je wykorzystać potem do deserów, natomiast ja zasypałam najpierw cukrem więc były trochę rozciapciane i dlatego odcisnęłam na sicie.

      Usuń
  5. no tak. jednak stosuje sie do tego anonimowego przepisu z dnia 31.07.2012r Moje maliny stoją w spirytusie. Niedługo bede zlewał spirytus (wytrawna nalewke). Czy mam owoce wycisnąć czy zlac tyle ile sie da przed dodaniem cukru do owoców? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyciskaj owoców. Jak juz dodasz cukier i owoce będą slodkie wykorzystasz je do deserów a tak to są do wywalenia:-)

      Usuń
    2. Witam
      Właśnie zastanawiam się jak najlepiej wykorzystać 2kg malin zebranych z ogródka u rodziców.
      Czy według przepisu "anonimowego" po zalaniu 70% alkoholem maliny należy szczelnie zamknąć w słoju??

      pozdrawiam
      Leszek

      Usuń
    3. Nalewka ma byc zawsze szczelnie zamknięta o ile nie chcesz aby Ci ja owocówki zjadły.

      Usuń
    4. dziękuję

      Zalałem spirytem 70 voltów, teraz zostaje tylko czekać....

      pozdr.
      Leszek

      Usuń
  6. Chyba ten przepis z zalaniem malin spirytusem wykorzystam. Poproszę o proporcje ....ile malin, cukru, spirytusu, rozcieńczonego czy takiego prosto z butelki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olgo droga w poście masz wszystko napisane więc w czym problem?
      Spirytus 70%.

      Usuń
  7. Witam ! jestem właśnie na etapie szukania najlepszego przepisu na malinówkę ten " anonimowego" wydaje mi się najlepszy. Proszę tylko o proporcje, bo nie jestem pewna czy są takie jak podane w w/w przepisie 1l 70% spirytusu, 1kg malin 1kg cukru ??? nie trzeba rozcieńczać tego wodą ??? Z góry dziękuję za odp. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. alkochol moze miec nawet 50% moc Ty ustalasz. chodzi o to żeby nie zalewać malin 95% spirytusem poniewaz takie stężenie nie pozwala na wydobycie calego smaku. max 70%. proporcja 1kg na 1L jest odpowiednia. a co z cukrem no to juz kwestia gustu. ja np lubie mniej slodkie trunki wiec okolo 0,6kg cukru.

    ps. probowal ktos dodawac kardamonu? Z głogiem i dziką różą ta przyprawa czyni cuda. nie wiem jak to sie ma do malin.

    :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko ładnie i pięknie ale zabrałem się od tyłka strony za robienie naleweczki. co mogę z tego zrobić? proszę o poradę. zebrałem 2kg malin wypłukałem wrzuciłem do balona warstwami maliny cukier maliny cukier (ok 1,5kg) itd.. Niestety minęło już 2 tygodnie myślałem że cukier ma się rozpuścić w całości jednak tego nie zrobił i podobno się nie rozpuści. czy w chwili obecnej robię wino czy jeszcze naleweczkę. jak z tego wybrnąć??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba było potrząsać balonem i wyszłoby super a teraz to proponuje tak: oczywiście wybór należy do Ciebie.
      Wywal te maliny ze słoja do garnka, podgrzej aby cukier sie rozpuścił, nie trzeba gotować i wylej na sito lekko je ugniatając aby samo dobro spłynęło ale żeby nie był syrop mętny. Dodaj do zimnego juz spirytus.Powinno wyjść z tego dobre nalewczysko hi hi.Z kim mam przyjemność?

      Usuń
  10. A nie zaczelo Tobie to fermentować przez dwa tygodnie? jezeli nie to dałbym do tego spirytus i zastosował pierwszy przepis z tego postu, jednak z lekkim poslizgiem :-). Daj znać o postępach i efektach :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie zaczęło fermentować, wszystko było ok ale ja dodałam spirytus po 24 godzinach.Sam oceń czy maliny juz zaczęły fermentować, jeśli tak to nalewki juz z nich nie będzie , ale będzie wino.
      Ja juz tę nalewkę robiłam w zeszłym roku i sladu po niej nie ma a w tym roku nie zdążyłam:-)

      Usuń
  11. Czy jeśli mam spirytus 95% to mogę go rozcieńczyć z wodą do 70%? I jaka to ma być woda : chłodna przegotowana itd.... Proszę mi wybaczyć ale jestem laikiem jeśli chodzi o nalewki a nie chciałabym tego zepsuć. A najlepiej to poprosiłabym proporcje rozcieńczania jeśli takowe można zrobić :)
    dziękuję z góry i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucynko jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi to pewnie pisałaś jako anonimowy a jak widac ja z anonimami za duzo gadam a nie powinnam.
      Odpowiadam Ci jak ja to robię 750ml spirytusu 70% i 250 ml wody mineralnej nie gazowanej.
      Wlewamy spirytus do wody bo inaczej będzie Ci pryskał.
      Po wymieszaniu płynów spirytus zrobi sie ciepły więc poczekasz aż będzie chłodny i wlejesz do malin:-)

      Usuń
  12. o mamo!!! nie dość, że jestem laikiem w nalewkach to także w necie :(
    już chyba 3 raz piszę , by uzyskać odpowiedź. Do rzeczy : czy jeśli mam spirytus 95% to mogę go rozcieńczyć z wodą by uzyskać 70%, czy jest takowy kupny? jeśli mogę rozcieńczyć to jakie proporcje? Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedź, serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to, aby nie zalewać owoców zbyt mocnym alkoholem, bo wtedy nie będzie pełnej ekstrakcji, przenikania soku i smaku do alkoholu! Druga sprawa, dobry alkohol. 0,5l spirytusu 95% (polskiego!) + 0,5l Finlandii 40% - to daje 67,5% alkoholu i to jest OK. Kolejna sprawa, NIE trzyma się malin w alkoholu dłużej, niż 2-3 tygodnie, bo będą gorzknieć. Potem odlać, maliny zasypać cukrem na 2 tygodnie. Co dzień obrócić słojem. Połączyć oba nalewy. NIE cedzi się nalewki przez filtry, pieluchy itp., bo stracą aromat. Tylko klarowanie, tzn. kilka tygodni spokojne czekać, aż fuzzle opadną na dno słoja, potem ściągnąć wężykiem do butelek. Stąd jest m.in. powiedzenie „im dłużej stoi, tym lepiej”.

      Usuń
    2. Dodam jeszcze, że nalewka malinowa to jest zadanie trudne (z gwiazdką *). Podstawą są oczywiście dobre maliny, zbierane, te na targu są najczęściej kwaśne. Dlatego trzeba szukać, szukać, szukać.... Nieprzekraczalny termin 2-3 tyg. w alkoholu dotyczy również truskawek, poziomek, żurawiny. Śliwy, wiśnie itp. można trzymać do 5 tyg. Reszta - podobnie. Pozdrawiam :).

      Usuń
    3. Proszę podaj swoje imię i gdzie mogę jeszcze te cenne rady zdobyć.
      Jesteś bardzo cennym źródłem informacji o nalewkach wszelakich.
      Dziękuję :-)

      Usuń
    4. Moje Imię - ZygmuntP. Nalewkę malinową czynię BEZ wanilii, cynamonu itp. pomysłów. Cukier daje się POTEM, raz albo dwa razy, bo jego zadaniem jest wyciągnąć cukier z malin (wiśni, śliwek), oczywiście. Potem zlewam wyciskam resztę soku, z tych malin, które wyciśnięte można zostawić do spożycia i upicia lub w zamrażarce na potem, Żony mają dla nich różne pomysły (np. do herbaty, pączków). Pozdrawiam :).

      Usuń
    5. Dziekuję Zygmuncie, milo mi Cię poznać i korzystać z Twoich cennych rad.
      Niech no tylko u mojej Andźki urosną nowe maliny a ma je pyszne zaraz wykorzystam Twoje rady:-)

      Usuń
    6. Nalewki NIE są tanie w przygotowaniu. Oczywiście można taniej, dając ukraiński, czeski spirytus, wódkę "żytnią" lub "stołową", aby na starcie wszystko popsuć! Częstym problemem jest przeliczanie stężenia tych roztworów, kiedy w przepisie jest np. spirytus, wódka, ale potem jeszcze rum (aby dosmaczyć wiśniową, czy śliwkową) i woda (Evian), aby zejść do stężenia 38-40%, lub niżej, bo wtedy jest najsmaczniej. Poza tym, po zlaniu całości tego roztworu przybywa, więc stężenie się zmniejsza... Pod tym adresem można ściągnąć stosowny program i nie mieć już od dzisiaj kłopotów. Tam, trzeba opłacić licencję (chyba na rok) SMS-em. I to by było na tyle:). Pozdrawiam!

      http://www.programowaniepc.pl/pobieranie-programu.php

      Usuń
    7. Tam jest tylko poprawka do wpisu z dn. 19lutego godz.8:41.
      "Cukier daje się POTEM, raz albo dwa razy, bo jego zadaniem jest wyciągnąć ALKOHOL z malin (wiśni, śliwek), oczywiście". Przepraszam :).

      Usuń
    8. I tu się z Tobą Zygmuncie zgadzam całkowicie że nalewki NIE są tanie ale no właśnie.
      Jeśli do przygotowania jakiegoś, obojętnie jakiego dania weźmiesz wątpliwej jakości produkty to i danie będzie do niczego i tak samo z nalewkami jak dasz kiepskie owoce i kiepski spirytus to wyjdzie jak wyjdzie a mogłoby zawsze lepiej.
      Miło mi się z Tobą gawędzi.
      Pozdrawiam

      Usuń
    9. Dziękuję :).
      Gdyby podany powyżej adres www nie zadziałał, podaję drugi:

      http://www.programowaniepc.pl/mieszanie_roztworow.php

      Pozdrawiam :).

      Usuń
    10. Proszę o pomoc , co robić ?do odlanego soku wlałam spirytus i mi się zważyło, wyszedł płyn z galaretką

      Usuń
    11. A czy było napisane aby do soku nalać czy zalać owoce.
      Może uda się uratować dodając wody do Twojej mikstury i lekko podgrzewając. Ale pewności nie mam bo nigdy nic takiego u mnie nie miało miejsca.
      Napisz czy pomogło ?

      Usuń
  13. Witajcie,
    Właśnie nastawilem nalewke z malin w proporcji:
    0,5 spirytusu, 1l wódki, 0,5 kg cukru i 1,5 kg malin
    Czy nie przsadzilem z ilością wódki?
    Czy nie będzie za mocna?
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba jednak przesadziłeś, 1/2 l spirytusu i 1l wódki na 1,5 kg malin? zdecydowanie przesadziłeś Anonimowy :-(

      Usuń
  14. Jak to uratować?
    Dolac wody?
    Dzięki za pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz to już trochę późno, bo trzeba ten roztwór odlać z malin, po max 3 tygodniach. Potem zasypać cukrem na 2 tygodnie, ten cukier wyciągnie alkohol z malin. Natomiast, 4 sierpnia należało: dodać 1/2 litra spirytusu i dosypać tyle malin, aby roztwór je nieco przykrywał. Powyżej wszystko było wcześniej opisane .... Pozdr.

      Usuń
  15. nazywam się Edyta. Tydzień temu całą bańkę 5 litrów zapakowałam malinami na gęsto. Zalałam roztworem spirytysu 60 procent i dziś zauważyłam żę zaczyna buzować!!!!!!!!!!!!
    Otworzyłam nad zlewem i sporo pi uciekło - co robić, dodać spirytusu?
    Szkoda mi malin.
    Proszę o pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jejku Edyto nie wiem co powiedzieć.W spirytusie owoce nie maja prawa buzować.
      Czy na pewno miał 60%?
      Czy owoce wszystkie były przykryte?
      Owoce muszą być przykryte bo inaczej tak sie stanie jak się stało.
      Proponuje abyś zrobiła z nich wino,jeśli dalej po zalaniu owoców będą buzować.
      Będzie dość mocne ale owoce się nie zmarnują.
      Napisz jak wyszło.

      Usuń
  16. Witam,
    W tym roku po raz pierwszy robilam naleke z malin. Jednak nie wiem czy zrobilam ja dobrze. Nalewla mi srefmentowala ;(( po otworzenie ,,rosla '' i wydaje sie byc gazowana. Co zrobic ?? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam
    Zrobilam nalewke, jednak wydaje sie byc sfermentowa. Gdy ja otworzylam zaczela isc w gore i wydaje sie byc gazowana. Co robic ?? Prosze o pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już pisałam komentarz wyżej, poczytaj.
      Jeszcze nigdy nie miałam takiego przypadku a nalewki robię od lat.

      Usuń
  18. Witam, mam na imię Ola,
    proszę o poradę- po nastawieniu nalewki aroniowej zostało mi pół butelki spirytusu.
    Mam ochotę na malinówke, mam domowy przecier-mus z malin na cukrze od mojej mamy. Czy to się nada i w jakiej mniej więcej proporcji kombinować? jestem początkujaca w tej dziedzinie, boje się, że nalewka będzie za mocna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co Olu, możesz próbować ale będziesz miała dużo pracy z klarowaniem, gdyż zalewając spirytusem mus będzie mętny i nieapetyczny.
      Trzeba by było długo klarować przez gazę.
      Ale próbować możesz.
      Weź wtedy litr musu i zalej 1/2 l spirytusu 70 %, jak postoi i się rozwarstwi, mam taka nadzieję bo ja nigdy z musu nie robiłam to wtedy zacznij klarować.

      Usuń
  19. Nalewka bardzo dobra, ale ja robię trochę inaczej tzn. maliny zalewam spirytusem, a cukier dodaję potem

    OdpowiedzUsuń
  20. można krok po kroku i proporcje jak mam zrobić malinowke wg anonimowego...

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad a na pewno Cię odwiedzę :-)
Anonimie-podaj swoje imię:-)
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...