Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 17 lutego 2012

Roladki wołowe

Takie roladki pamiętam z dzieciństwa...robiła je moja mama i babcia.
Przepis został przekazany i teraz ja je zwijam.
Składniki:
  • wołowina zrazowa lub polędwica
  • ogórki kiszone (pokrojone w słupki)
  • cebula (pokrojona w piórka)
  • ulubiona musztarda
  • sól
  • pieprz
  • bulion wołowy
Specjalnie nie piszę ilości bo to nie o to chodzi, niech każdy sobie zrobi ile chce i jak chce ,najważniejsza jest forma.
Wołowinę pokroić na plastry a następnie dobrze rozbić tłuczkiem.
Oprószyć pieprzem i solą i posmarować musztardą.
Na środku każdego płata ułożyć po dwa paski ogórka kiszonego oraz kilka piórek cebuli, a następnie płaty zwinąć w roladki.
Mięso spiąć wykałaczką.
Obsmażyć roladki na tłuszczu ze wszystkich stron a następnie zalać bulionem.
Dusić pod przykryciem do miękkości.
Są pyszne, polecam.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Moja mama robi identyczne roladki zawsze na święta, muszę w końcu je zrobić sama:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie roladki :) a tak dawno nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam cieplutko!
    Z dzisiejszymi pozdrowieniami
    przesyłam Tobie uśmiech radosny
    bo dni są coraz dłuższe...
    a to znak, że coraz bliżej do wiosny!
    Przyjemnego weekendu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Agatko,miło mi że mnie odwiedziłaś:-)

      Usuń
  4. jezeli chodzi o tego anonima walczacego z roladkami to chyba chodzi o mnie, coz wszystko pokrojone, rozbite w miedzy czasie zmienione dwie pieluchy i zjedzona jedna zupka, a miala byc taka piekna niedziela ... why :(
    jarek

    OdpowiedzUsuń
  5. porada dla chlopakow , roladki dobrze rozbijac przez worek foliowy i na duzej desce , nie ufajdamy calej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wracajac do roladek, jezeli pomimo szczerych checi niesty czesc wyszla mieska twarda a czesc miekka to co zrobilem nie tak? najprosciej byloby mi powiedziec ze to kwestia miesa ale czuje ze cos namieszalem, mozecie poradzic jak tego uniknac w przyszlosci? co do smaku nie ma zastrzezen bylo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musze Ci powiedzieć że nie umiem odpowiedzieć Ci na pytanie-ewentualnie przyczyną może być to że nierówno rozbiłeś mięso albo jedne zrobiłeś większe a inne mniejsze.
      No bo potem skoro zalane bulionem równo się dusiły to innej odpowiedzi nie ma.
      Nie poddawaj się następnym razem wyjdzie na pewno tak jak chcesz.

      Usuń
  7. Ja robiąc zrazy razem z cebulą i kiszonym ogórkiem układam pasek wędzonego boczku i chleba razowego a po całości posypuję majerankiem :) to jest pychota polecam !!!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad a na pewno Cię odwiedzę :-)
Anonimie-podaj swoje imię:-)
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...