piątek, 17 lutego 2012

Śledzie w cieście piwnym

Takie śledzie są przepyszne, a robiłam pierwszy raz śledzie niesolone.
Smakują obłędnie a w cieście piwnym to petarda.
Polecam.
Smażone śledzie.

Składniki:
  • płaty śledziowe niesolone
  • plasterki cytryny 
Na ciasto:
  • 100 ml piwa 
  • 6 łyżek mąki pszennej T 650
  • 1 jajo
  • sól morska
  • 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie śledzi:
  • Z podanych składników zrobić ciasto i moczyć w nim od strony skóry tylko płat śledziowy.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć płaty najpierw od strony skóry w cieście.
  • Następnie z drugiej strony na rumiano.
  • Podawać z plastrami cytryny.
Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze

  1. Wow, muszą smakować pysznie, zawsze lubiłam takie śledzie smażone i moczone w occie. Te wyglądają smakowicie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko gdzieś kupię śledziki to wypróbuję, bo bardzo mi się spodobał ten przepis :)

      Usuń
  2. Smażony śledź? Jak zwykle się nie znam. Ze składników tylko piwo w mieszkaniu jest :D Ale może być dobre *.*

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger