niedziela, 1 kwietnia 2012

Kiszenie zakwasu na Żur Staropolski

Czas nastawić zakwas na żur staropolski bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy.
Zakwas potrzebuje kilku dni aby dojrzeć, ukwasić się i dlatego warto go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.
Zakwas na żur.
Potrzeba:
  • 4 części mąki żytniej T 720
  • 2 części mąki pszennej T 650
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • skórka chleba razowego
  • 800 ml wody
Przygotowanie zakwasu:
  • Składniki połączyć w naczyniu, przykryć lnianą ściereczką lub gazą i odstawić na 4 dni.
  • Po tym czasie odcedzić.
  • Wstawić do lodówki i niech czeka na swoja kolej.
  • Przepis na Żur Staropolski znajdziecie pod linkiem.
Żur Staropolski

Smacznego.
Pomysł własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger