piątek, 6 kwietnia 2012

Kruche babeczki z kremem szczypiorkowym i przepiórczymi jajeczkami

Podczas pieczenia bab wpadł mi do głowy pomysł z tymi babeczkami i muszę Wam powiedzieć że wyszło znakomicie.
Danie przygotowane na konkurs Mistrzowie Patelni w kategorii :
"Danie z jajkiem w roli głównej."


                   Na kruche babeczki potrzeba: ( 12 porcji)
  • 170 g mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 80 g masła
Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie owinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć i wylepić foremki wcześniej nasmarowane olejem.
Piec w temp. 180 C przez 15-20 minut.

W czasie jak pieką się babeczki robimy krem.
                               Potrzebne będą:
  • 3 jaja (kurze)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól 
  • pieprz
Jaja gotujemy na twardo.
Wszystkie składniki kremu włożyć do blendera i zmiksować na krem.
                           Do dekoracji babeczek potrzeba jeszcze:
  • jajeczka przepiórcze
  • szczypiorek do dekoracji


Jajka przepiórcze gotujemy na twardo ( ok. 1,5 minuty) i obieramy.
Każde przepoławiamy na pól.
Do babeczki nakładamy krem a w krem wkładamy dwie połówki jaja i wtykamy szczypiorek.

Wkładamy do lodówki.
Smacznego.

3 komentarze

  1. Pięknie wszystko wygląda i na pewno tak smakuje. Święta u Ciebie będą pyszne, a ja życzę żeby jeszcze były wesołe i cieplutkie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na śniadanie Wielkanocne:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger