Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Ozory w galarecie

Lubicie ozory?
Ja uwielbiam i choć trzeba się przy nich napracować to warto.
Na Wielkanocny stół pasują idealnie.

                             Potrzeba: ( 4 porcje)
  • 2 ozory wołowe
  • 2 marchewki
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • natka pietruszki
  • sól

Ozory wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając wodę kilkakrotnie.
Następnie obgotować w wodzie z cukrem (dałam szczyptę).
Ozory obrać z błony i wypustek.
Obrane ozory zalać 500 ml bulionu, dołożyć marchewkę i gotować do miękkości.
Trwa to dość długo ( ja użyłam szybkowara w którym gotowałam ozory 12 minut na najwyższej mocy).
Następnie ugotowane ozory pokroić w plastry, marchewkę w słupki i ułożyć na półmisku.
Udekorować natką pietruszki.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach bulionu a następnie wlać do reszty bulionu i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści.
Wlać kilka łyżek bulionu z żelatyną na półmisek i wstawić do lodówki do stężenia aby ozory zlepiły się i nie pływały w galarecie.
Po stężeniu wlać resztę bulionu z żelatyną.
Zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Smacznego.

12 komentarzy:

  1. ŻYCZĘ CI WSPANIAŁEGO PONIEDZIAŁKU,

    ORAZ

    CUDOWNEGO STARTU W PRZEDŚWIĄTECZNY TYDZIEŃ

    OdpowiedzUsuń
  2. kieyś nie lubiłam, teraz bym chętnie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja lubilam ozory dopoki nie widziałam jak się je przygotowuje. kiedyś przez przypadek ujrzałam i już nie jadłam... :) ale jak dostanę na talerzu taką galaretkę i nikt mi nie powie co to to z pewnością będę się zachwycać, bo galarety wszelkiej maści uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba Ci je przyrządzać w tajemnicy:-)

      Usuń
  4. nie spróbuję no way! chociaż galaretkę babciną ze zwykłym mięsem lubię ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby Ci ładnie podano to na pewno byś spróbowała:-)

      Usuń
  5. BARDZO KOLOROWO I PYSZNIE WYGLĄDA TO DANIE! POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
  6. I znów czarodziejskie danie, też bardzo lubię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. fajnie wyglądają, zapisuję do listy do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...