Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 16 maja 2012

Schab w mleku

O schabie tym można już napisać książkę a wersji jego tyle ile osób gotujących.
Nawet w "Kuchennych Rewolucjach" było o nim głośno i choć nie przepadam za programem to przypomniało mi się jaki on pyszny, wilgotny i aromatyczny.


 Użyłam:


  • 1, 20 schabu bez kości
    1 litr mleka
    przyprawa bałkańska
  • pieprz
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku

                Do mleka:

  • liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • pieprz ziarnisty
  • papryczka chilli suszona





Przyprawiony wieczorem schab całą noc spędził w lodówce.
Zagotować mleko z rozgniecionym czosnkiem, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym , zielem angielskim oraz  suszoną papryczką chilli.
Schab obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Do gotującego mleka włożyć obsmażony kawałek schabu.
W czasie gotowania , parę razy obrócić mięso.
Gotować do momentu aż płyn stał się gesty oraz będzie miał słomkowy kolor(  trwało to około 2 godzin). Mleko w którym gotował się schab na końcu odparować oraz przetrzeć przez sito aby powstał gęsty sos do schabu.
Schab wychodzi bardzo soczysty i miękki, polecam wszystkim.



Smacznego.

2 komentarze:

  1. Podziwiam Twoje zamiłowanie do przyrządzania niezwykłych potraw. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko chyba jednak nie wszyscy wiedzą o takim super sposobie na schabik:)Wyglada wyśmienicie!już wiem co bedzie na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...