środa, 16 maja 2012

Schab w mleku

O schabie tym można już napisać książkę a wersji jego tyle ile osób gotujących.
Nawet w "Kuchennych Rewolucjach" było o nim głośno i choć nie przepadam za programem to przypomniało mi się jaki on pyszny, wilgotny i aromatyczny.
Schab gotowany w mleku.


Składniki:
  • 1200 g schabu bez kości
  • 1000 ml mleka 
  • 2 łyżki przyprawy bałkańskiej 
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
Do mleka:
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego 
  • 4 - 5 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • suszona papryczka chili

Przygotowanie mięsa:
  • Przyprawiony wieczorem przyprawami i czosnkiem schab całą noc spędził w lodówce.
  • Zagotować mleko z rozgniecionym czosnkiem, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym , zielem angielskim oraz suszoną papryczką chilli.
  • Schab obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
  • Do gotującego mleka włożyć obsmażony kawałek schabu.
  • W czasie gotowania , parę razy obrócić mięso.
  • Gotować do momentu aż płyn stanie się gesty oraz będzie miał słomkowy kolor - trwało to około 2 godzin.
  • Mleko w którym gotował się schab na końcu odparować, oraz przetrzeć przez sito aby powstał gęsty sos do schabu.
  • Schab wychodzi bardzo soczysty i miękki, polecam wszystkim.

Smacznego.
Przepis z archiwum.

2 komentarze

  1. Podziwiam Twoje zamiłowanie do przyrządzania niezwykłych potraw. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko chyba jednak nie wszyscy wiedzą o takim super sposobie na schabik:)Wyglada wyśmienicie!już wiem co bedzie na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger