Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 30 czerwca 2012

Kluski na parze z jagodami

Muszę się Wam przyznać że robienie tych klusek wczoraj sprawiło mi nie kłamaną przyjemność.
Uwielbiam jak ciasto rośnie mi w rękach i dosłownie i w przenośni.
W każdym rejonie kraju kluchy są nazywane inaczej bo i pampuchy i pyzy albo parowce a u mnie zawsze były kluskami na parze.
A jeszcze z jagodami to kolejka się zawsze ustawiała i jedliśmy je uparowane wprost z garnka.


                       Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 paczuszka drożdży instant czyli 7 g
  • 1-1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 3 łyżki stopionego masła
  • ok. 200 g jagód do nadziania
  • cukier do środka klusek lub jak ktoś woli to bez
                       Na sos:
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • 3-4 łyżki jagód
  • 1 łyżka cukru

Mąkę, drożdże, cukier, jajo i rozpuszczone masło mieszamy,po czym stopniowo dodajemy podgrzane mleko.
Nie wszystko naraz bo może nie będzie tyle potrzebne.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką.
Miskę ustawić w ciepłym miejscu-ja wczoraj ustawiłam na parapecie okna bo tak pięknie grzało słońce że po godzinie ciasto podwoiło swoją objętość.

Wówczas ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i szklanką maczaną w mące wykrawamy okrągłe bułeczki.
Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w palcach i do środka włożyć 1 łyżeczkę jagód i na czubku łyżeczki cukru ( jeśli ktoś nie lubi tyle słodkości to niekoniecznie).
Kluskę dobrze zlepić  i ułożyć na posypanej mąką stolnicy lepieniem do dołu.
Zostawiamy kluski na stolnicy aby podrosły ok. 20 minut.
Następnie przygotować garnek-ja na garnek naciągam tetrę i zawiązuje na brzegach gumką bo nie mam garnka do gotowania na parze,a do garnka wlewam do 1/3 wysokości wodę.
Kluski ułożyć na tetrze i przykryć garnek miską.
Kluski parować ok. 10 minut.
Jagody na sos rozgniatamy z cukrem i mieszamy ze śmietaną.
Podajemy kluski polane śmietaną jagodową.
Smacznego. 
Przepis rodzinny.

5 komentarzy:

  1. Jakie pyszne! ostatnio jadłam takie kluski chyba...w przedszkolu:) Ale zrobiłaś mi nimi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne, aż ślinka napływa do ust!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą niesamowicie smakować!
    Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie..a ja muszę ze wstydem się przyznać, ze jeszcze takich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks