czwartek, 7 czerwca 2012

Szybki deser z Pitahayą

Pitaja, pitahaya, smoczy owoc, truskawkowa gruszka, jakby go nie nazwać to owoc jest przepyszny.
Smakiem mnie przynajmniej przypomina kiwi ale jest słodszy,polecam.
Jest to  to owoc wielu gatunków kaktusa.

Pitaja kwitnie tylko w nocy; kwiaty gatunków wytwarzających następnie owoc pitai są dużymi, białymi pachnącymi kwiatami, charakterystycznymi dla danego kaktusa. 
Kwiaty te są nazywane też z tego powodu Królową Nocy lub Księżycowym Kwiatem.
Tyle ciekawostek a teraz o deserze.
Zalałam owoce pitahai galaretka szybko tężejącą Delecty i miałam deser w 30 minut.
O galaretkach 30-minutowych będzie osobny post ale szczerze przyznam że w sytuacjach tzw. podbramkowych gdy goście już za drzwiami sprawdzają się idealnie.

                     Szybki deser agrestowy z pitahayą.
Składniki:
  • 1 galaretka agrestowa na szybko  Delecty
  • kilka truskawek
  • owoc pitahai





Galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, wymieszać i pozostawić na blacie przez 15 minut.
W tym czasie oczyścić i pokroić truskawki oraz obrać i pokroić pitahayę.
Na dno pucharków fantazyjnie ułożyć owoce, zalać galaretką i wstawić deser do lodówki.
Po następnych 15 minutach deser jest gotowy  a galaretka w tym czasie stężała.



Goście już pukają do drzwi a deser wjeżdża na stół.
Smacznego.

1 komentarze

  1. tylko najpierw pitahayę trzeba znaleźć w sklepie, co już jest wyczynem samo w sobie ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger