Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 9 czerwca 2012

Zupa-krem z marchwi i zielonego groszku

Zupy -kremy są bardzo pożywne i robi się je szybciutko.
Zapraszam na krem z marchwi i zielonego groszku.
 Składniki:
  • 500 g marchewki z groszkiem - miałam mrożone
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera korzennego 
  • 1 por
  • 1 litr buliony drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki kminku 
  • grzanki czosnkowe
  • sól 
  • pieprz

 Warzywa obrać i pokroić w paski, pora w plasterki.
Wszystko włożyć do szybkowaru, zalać bulionem i gotować 5 minut od momentu uzyskania najwyższego ciśnienia w szybkowarze. 
 Po wystudzeniu i otwarciu szybkowara zmiksować warzywa na gładki krem.
Śmietanę rozrobić z łyżeczką mąki, zaprawić krem i zagotować.
Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i kminkiem.
 Podawać z grzankami czosnkowymi.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Lubię taką po prostu marchewkę z groszkiem jako dodatek do obiadu, ale podanie tego w formie zupki to w ogóle fantastyczny pomysł...

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...