Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 5 lipca 2012

Biszkopt z kremem karpatkowym i truskawkami

Truskawki dość długo cieszą w tym roku więc jeszcze jeden placek z tymi pysznymi owocami.
Pomysł znalazłam w MojeTworyPrzetwory
Cytuje za autorką:
 Składniki na blaszkę 23x 23:

Biszkopt:


  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem karpatkowy:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 700 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Biszkopt:
Jajka ubijać z cukrem przez 15 minut na wysokich obrotach po tym czasie zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć pergaminem.
Wylać ciasto do formy.
Wstawić do nagrzanego  do 150-160 stopni piekarnika i piec 25-30 minut.
Wyjąć, zostawić do wystygnięcia.
Po ostygnięciu zdjąć pergamin.

Krem karpatkowy:

Z całej ilości mleka   odlać 1/2 szklanki , dodać mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz żółtka, dokładnie wymieszać.
Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej, dokładnie wymieszać, zagotować i mieszać do uzyskania gładkiego kremu.
Wystudzić.

Do misy miksera dodawać po 2 łyżki masła, 2 łyżki budyniu i tak  do końca składników, zmiksować na idealnie gładki krem (budyń musi być dobrze ostudzony, masło miękkie).
Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do stężenia
Ciasto składamy w tej  samej formie w której  było pieczone
.
Na dno wkładamy biszkopt a na nim wylewamy krem karpatkowy.
W krem wciskamy truskawki.
Wkładamy do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie wylewamy na truskawki galaretkę i wstawiamy ponownie do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
 Smacznego.
Przepis biegnie do Akcji:

3 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks