czwartek, 26 lipca 2012

Letnia Pavlova

Deser ten jest nieziemsko pyszny, rodem z Australii.
Dla wielbicieli bezy jest po prostu rajem na ziemi.
Kto jeszcze nie próbował jej upiec to zachęcam bo jest prosto a efekt powali na kolana nie jednego.



Składniki:
  • 1 szklanka białek
  • 2 szklanka cukru pudru albo miałkiego cukru zwykłego
  • 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 szczypty soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 op. śmietan - fixu
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 150 g malin


Przygotowanie tortu:
  • Białka nie muszą być zimne - takie w temperaturze pokojowej nawet lepiej się ubijają.
  • Wlewamy je do dużej miski przetartej plasterkiem cytryny i ubijamy na sztywno dodając sól.
  • Gdy piana jest bardzo gęsta dosypujemy partiami cukier, cały czas miksując.
  • Masa powinna być sztywna i lśniąca.
  • Na koniec dodajemy mąkę i ocet - nie przerywając miksowania.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Sztywną pianę wykładamy na papier i lekko rozsmarowujemy łopatką.
  • Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 st. i pieczemy ok. 1,5 godziny.
  • Po 1,5 godziny wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę aż wystygnie.
  • Zimną przekładamy na duży talerz albo paterę - najlepiej odwracając spodem do góry i delikatnie odrywamy papier.
Przygotowanie kremu:
  • Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmieta-fixu i cukru.
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny.
  • Masę wykładamy na bezę.
  • Wierzch posypujemy borówkami i malinami i posypujemy cukrem pudrem.

No i jak? podoba się?
Pomysł własny.
Smacznego.

6 komentarze

  1. Pięknie wygląda!
    Zapraszam do konkursu na letni torcik:
    http://www.pomidoribazylia.blogspot.com/2012/07/pierwszy-rok-bloga-i-konkurs-z.html

    OdpowiedzUsuń
  2. pavlova wygląda niesamowicie, niestety nigdy nie robiłam... JESzCzE ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jeszcze nigdy nie robiłam Pavlovej... Widzę, że dużo tracę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie.
    Już po wyglądzie wiem, że jest pyszna.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger