Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 23 sierpnia 2012

Chleb razowy z żurawiną

Już dawno nie przedstawiałam żadnego chleba a bez niego ani rusz. Upiekłam teraz z żurawiną i przy okazji przetestowałam ją i okazała się mięciutka i znakomita do chleba.
Żurawinę dostałam do testowania od firmy Marsyl do której już dawno się przekonałam i używam ich produktów na co dzień.
Zapraszam na chlebek.
 Składniki:
  • 1 kg mąki żytniej razowej
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki zakwasu żytniego
  • 1 opakowanie żurawiny Marsyl
Z podanych składników zarobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Po upływie tego czasu ciasto odgazować czyli przerobić jeszcze raz łyżką drewnianą. 
Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 2 godziny.
Następnie przygotować 2 foremki lub jak kto woli jedną długą i posmarować je masłem i wysypać otrębami.
W foremkach chleb musi ponownie wyrosnąć.
Piec w temperaturze 190 C przez 1 godzinę.
Po wyjęciu z pieca od razu wyjąć z foremki aby chleb nie zaparował.
Studzić na kratkach.
Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks