Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 15 października 2012

Jabłecznik po mojemu

Nie może zabraknąć jesienią jabłecznika na naszym stole ale to chyba w większości domów.
Jabłecznik i placek dyniowy to domena jesieni, przynajmniej dla mnie.
Jabłecznik jest kruchutki i bardzo aromatyczny.

            Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 250 g masła
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
           Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • cynamon

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i resztę sypkich składników i połączyć je z masłem.
Zagnieść ciasto.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach ( jeśli będą miały zbyt dużo soku należy je odcisnąć ) i wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia.
Dwie trzecie ciasta wyłożyć na natłuszczona blachę, przykryć masą jabłkową i pozostałą częścią ciasta.
Piec 60 minut w temperaturze ok. 200 C .
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

9 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, zapraszam do mnie na konkurs z szarlotką :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi smaku!
    ;)
    pozdrawiam ciepło!,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się że sie podoba, pozdrawiam i ja:-)

      Usuń
  3. Zawsze marzy mi się właśnie taki tradyzyjny jabłecznik. Pewnie zgapię ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulubione ciasto mojego meza,Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też i mojego "P" również:-)
      Ciesze się:-)

      Usuń
  5. Uwielbiam Twoj blog. Grażyna

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks