Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 19 października 2012

Kanie w słodkiej octowej zalewie

Znowu grzybowo, aromatycznie i pachnie lasem....czujecie?
Jakby można było zapach przesyłać przez internet....mmmm....może niedługo. 
Takie kanie warto zrobić gdyż są przepyszną zakąską, przekąską, przystawką.

             Składniki:
  • kapelusze kani
  • mąka
  • olej
  • jajo
  • mleko
  • cebula
                Na zalewę:
  • 4 części wody
  • 1 część octu
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka goździków
  • kilka ziarnek ziela angielskiego
  • liść laurowy

Kanie oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki aby zmieściły się w słoiku.
Jajo roztrzepać z mlekiem i zanurzyć w nim kapelusze a następnie panierować w mące i usmażyć na oleju na rumiano z obu stron.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Składniki zalewy zagotować.
W słoikach układać kanie na przemian z cebulą i zalać je gorącą zalewą.
Zakręcić słój, nie trzeba pasteryzować.
Kanie dobre są do jedzenia po dwóch dniach jak wchłoną zalewę.

 Smacznego.
Ten przepis także bierze udział w konkursie.

3 komentarze:

  1. nareszcie jakiś sensowny sposób na zagospodarowanie kani. gratulacje, jutro próba.

    OdpowiedzUsuń
  2. gratulacje, nareszcie jakiś sensowny pomysł na nadmiar kani.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks