Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 16 października 2012

Marynowana papryka

Jak się ma marynowanie papryki do jej konserwowania?
Okazało się że konserwuję paprykę octem poprzez marynowanie.
Poczytajcie w Wikipedii a teraz zajmę się marynowaniem papryki bo jeszcze na straganach niedroga.
                Składniki:
  • 1 kg papryki - kolor jaki lubicie
  • kilkanaście ziarnek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • 2 i 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 100 g cukru
  • 10 g soli

Paprykę oczyścić i układać w słojach wedle uznania.
Wodę wymieszać z octem, cukrem, solą i przyprawami i całość zagotować.
Gorącą zalewą zalać paprykę ułożoną w słoikach.
Słoiki zamknąć ale nie do końca i wstawić do pasteryzacji.
Pasteryzować ok. 25 minut w temp. 90 C.
Następnie słoiki szczelnie zamknąć.
Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Oj, już nie myślę o robieniu zapraw.
    Została mi jeszcze do zrobienia dynia z jabłkami i marynowana.
    Część już zrobiłam. Aha i jeszcze kiszenie kapusty.
    To jedna porcja 10 kg.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę na taką marynowaną paprykę. Jeszcze nigdy tego nie robiłam ale jak mówisz papryka jest jeszcze dość tania.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile to jest 10g soli? I czy 90 stopni oznacza malutki gaz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 10 g to będzie płaska łyżka stołowa a 90 stopni oznacza że nie dopuszczasz do wrzenia tylko niech tak na małym ogniu sobie pyrka woda:-)

      Usuń
  4. Fajne przepisy, wykorzystam-
    pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie (mam dwa blogi)
    pa pa

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks