Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 16 października 2012

Różowy chlebek

Na początek przypominam o konkursie na "Jesienną sałatkę".
Dziś Światowy Dzień Chleba i z tej okazji upiekłam chlebek.
Różowy jest od czerwonej papryki słodkiej i przepyszny.
Pachnie w całym domu i tylko czekam jak przestygnie.
              Składniki:
    Zaczyn:

  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • szklanka mąki  żytniej razowej
  • szklanka letniej wody
 Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na 24 godziny.
             Chleb właściwy

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 3/4 szklanki otrąb pszennych
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 szklanki prażonej cebulki
  • wyżej zarobiony zaczyn
     Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką -potrzebowałam dwie keksówki.
Po wyrośnięciu ciasto odgazować i przełożyć do keksówek i wygładzić wodą

Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę- do suchego patyczka.

 Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Super chlebek!
    Ja nie wiem czemu przegapiłam Dzień Chleba, a właśnie wyjęłam z piekarnika zakwasowiec :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek wygląda pysznie..muszę kiedy zrobic..

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe wypieki. Chlebek kuszący!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię smakowe chlebusie. Pięknie Ci wyrósł i smakowicie wygląda. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks