Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 19 października 2012

Zupa ziemniaczana z panienkami i gołąbkiem.

No to czas na kolejną potrawę grzybową bo sezon w pełni.
Dziś przedstawię Wam zupę która przygotowałam na konkurs.
Wyszła znakomicie a moje ulubione panienki - muchomor rdzawobrązowy oraz siwki - gołąbek zielony smakowaly w zupie wybornie.

         Składniki:
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 bulwy selera
  • biała część pora
  • 100 g grzybów ( gołąbków zielonych i muchomorów rdzawobrązowych)
  • 50 ml śmietany słodkiej 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 kostka rosołowa grzybowa
  • sól
  • pieprz
 Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pora pokroić w plastry. Zagotować bulion z kostką grzybową i włożyć do niego warzywa.
Gotować 10 minut.
Grzyby obrać - wybieram same kapelusze- opłukać i obtoczyć w mące a następnie usmażyć na łyżce oleju z obu stron na rumiano.
Dodać do zupy i gotować 5 minut.
Dodać do zupy śmietanę oraz doprawić solą i pieprzem.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. serio fotografia to konik? moze i, tylko szkoda ze zdjecia nie za ladne..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak milo że za fasadą Anonima wyrażasz swoje opinie, Brawo!
      Fotografia to mój Konik !

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks