Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 15 listopada 2012

Ciasto z brzoskwiniami

Czas na coś słodkiego bo już pewnie zamęczeni jesteście moimi sałatkami.
Do upieczenia tego ciasta potrzebne będą brzoskwinie albo z puszki albo z kompotu a w sezonie mogą być świeże.
Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.

                  Składniki:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18 % kwaśnej
  • aromat pomarańczowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania

 Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na biały puch.
Białka ubić na sztywną pianę.
Potem dodawać na zmianę olej, przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę.
Na koniec dodać aromat pomarańczowy ciągle mieszając.
Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć obie masy.
Tortownicę - 26 cm średnicy - wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
Brzoskwinie osączyć z syropu.
Brzoskwinie pokroić w grubą kostkę i posypać nimi cisato lekko ugniatając.
Piec 45-50 minut w temperaturze 175 C.
Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem.

 Smacznego.    

8 komentarzy:

  1. Ale Ci wyszło takie fajne wysokie i puchate:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje sałatki i inne dania są pyszne,ale ja jestem okropny łakomczuch(co niestety widać)na wszelkiego rodzaju ciasta:)))pysznie się zapowiada:))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci wyrosło! :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę poszukać w piwnicy brzoskwiń w kompocie:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak puszyście i leciutko :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks