sobota, 3 listopada 2012

Dyniowe ragout z kurczakiem.

Bardzo rozgrzewające danie ze względu na imbir i chilli z młynka Kotanyi.
Dynia i kurczak, połączenie idealne a do tego trochę ostrości na rozgrzewkę i kwaskowatość żurawiny.
Pycha - polecam. 
Przepis startuje w konkursie.


                        Składniki:
  • 400 g miąższu z dyni
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g  ryżu
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek-tak ok.1,5 cm imbiru
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka śmietanki słodkiej
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • młynek chilli Kotanyi Birds eye

Filet pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny oraz sosem sojowym.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Dynie pokroić w kostkę.

Cebule i czosnek obrać i posiekać.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
Składniki wrzucić do rondla na rozgrzany olej, zeszklić.
Dodać mięso, wymieszać i smażyć na złoty kolor.
Wrzucić dynię, doprawić solą, pieprzem oraz kilka kręceń młynkiem chilli.
Jeśli ktoś woli bardzo ostro to można doprawić już na talerzu.
Wlać do rondla bulion i śmietankę i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.

Wsypać żurawinę i chwilę jeszcze gotować.
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Nakładać na talerz a na nim dyniowe ragout.



Smacznego.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger