czwartek, 1 listopada 2012

Granatowe jabłka - dżem.

Te jabłka zrobiłam według przepisu Ewy Zychewicz która zgłosiła przepis w konkursie "Twój ulubiony przepis na przetwory do słoika"organizowany tu na blogu.
Jabłuszka wyszły pyszne i zrobię je jeszcze nie raz.
                Składniki cytuję za Ewą:
  • 1,5 kg jabłek - obranych i pokrojonych na kawałki
  • 1 duży granat
  • 1 szklanka cukru


Jabłka wrzucić na głęboką patelnię i smażyć 10 minut.
Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
Po około pięciu minutach dodać pestki granatu i wymieszać.
Dżem nakładać do wcześniej wyparzonych słoiczków.
Jeśli chcemy dżem szybko użyć to wystarczy zakręcić gorący dżem.
Natomiast jeśli chcemy dłużej go przechowywać to pasteryzujemy 15 minut.
 Smacznego.

5 komentarze

  1. Świetne połączenie! Akurat mam granaty w domu ;)Zrobię jak tylko zwolnią mi się słoiki

    OdpowiedzUsuń
  2. ..hmmm...to może być ciekawy smak...:)
    Pozdrawiam!
    Ola:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie cierpię granatów ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. O, warto zrobić. Granaty szybko się skończą. Te z chłodni nie są już takie pyszne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger