Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 30 listopada 2012

Jak pasteryzowałam grzyby?

Ponieważ grzybów nazbierałam w tym roku całe góry nie wszystkie dało się ususzyć i zamarynować.
Część poszła do pasteryzacji i teraz skoro już grudzień  jutro przypomniało mi się że na wigilie będą jak znalazł.
Tak o pasteryzacji donosi Wikipedia:
Pasteryzacja – zapoczątkowana przez Ludwika Pasteura technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych.


           Składniki:
  • grzyby świeże
  • woda 
  • sól
Grzyby należy oczyśc, dobrze umyć i rozdzielić gatunki.
Każdy rodzaj grzybów należy pasteryzować w oddzielnych słojach.
Każdy rodzaj pokrojonych grzybów  - ja miałam maślaki i podgrzybki - należy zalać wodą i zagotować a następnie odcedzić i ponownie zalać wodą.
Grzyby posolić i gotować ok. 15 minut.

 Grzyby przełożyć do wyparzonych słojów, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut.
Zostawić na 24 godziny i ponownie pasteryzować ale przez 45 minut.
Zostawić grzyby znowu na 24 godziny i po tym czasie pasteryzujemy grzyby 60 minut.
Potem słoiki z grzybami wystudzić i wynieść w chłodne miejsce np. do piwnicy.
Doczekają spokojnie do Bożego Narodzenia.
Ja je pasteryzowałam w październiku.
Smacznego.  

1 komentarz:

  1. Oj to święta będą u Ciebie grzybowe:))a ja to grzybów prawie wcale nie mam:)))jak miałam czas to nie rosły,jak rosły to nie miałam czasu:)))))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks