wtorek, 6 listopada 2012

Pierogi ze szpinakiem w sosie z kurek.

Jakiś czas temu znalazłam przepis na Przyślij Przepis na profilu lidyia.
Pierogi są pyszne, delikatne w smaku i bardzo szybko znikają.


                             Składniki

Składniki na ciasto:
  • 2 szk. mąki
  • około szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

Składniki na farsz do pierogów:


  • 300 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera twarogowego chudego
  • łyżeczka oleju
  • średnia cebula pokrojona w małą kostkę
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

Składniki sosu:


  • 300 g kurek
  • średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 100 ml  śmietany  kwaśnej
  • łyżka masła lub oleju

              Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto tak aby było elastyczne i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
W czasie gdy ciasto "odpoczywa" przygotowujemy farsz do pierogów. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy pokrojony szpinak, całość dusimy do momentu, gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość.  
Do gotowego szpinaku dodajemy ser twarogowy rozdrobniony za pomocą widelca, wyrabiamy masę doprawiając do smaku pieprzem i solą.
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy z nich tradycyjne krążki, do których wkładamy farsz szpinakowy.
Pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 min. od wypłynięcia.
 Przygotowujemy sos:
Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy delikatnie cebulę, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki  i szybko przesmażamy. 
Następnie podlewamy łyżką  wody i dusimy ok. 10-15 min. na wolnym ogniu.
Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę.
Należy sos jeszcze raz zagotować.
Pierogi podajemy polane sosem kurkowym.
Smacznego

5 komentarze

  1. Dorotko, super jedzenie.
    Pierogi to moja miłość.
    Nie robię ich zbyt często z wiadomych przyczyń.
    W tym przypadku, niestety nie znam umiaru.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie i pewnie tak smakują:-) Ja coś nie mam szczęścia do pierogów,ciasto słabo wychodzi:-)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie! Szpinak i kurki...mmmmniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi z takim sosem muszą być przepyszne:)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ale odjazd!!! idę cos zjeść bo umrę z głodu od patrzenia!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger