Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 21 listopada 2012

Pigwówka

Kto robi pigwówkę?
Jaki macie na nią pomysł?
Mój pomysł jest prosty i Wam podam ale chętnie skorzystam też z Waszych pomysłów.
           Nalewka z pigwy - Pigwówka
      Składniki:
  • 500 g owoców pigwy
  • 500 ml spirytusu 70%
  • 500 g wody mineralnej
  • 500 g cukru
   Pokrojoną na kawałki pigwę wraz z pestkami wkładam do słoja i zalewam spirytusem na okres 3 tygodni.
Słojem potrząsam co jakiś czas przez ten okres.
Po trzech tygodniach zlewam nalewkę.
Owoce używam do herbaty w chłodne dni.
Cukier rozpuszczam w wodzie a następnie studzę syrop który łączę w rezultacie ze zlanym spirytusem.
Odstawiam nalewkę w chłodne i ciemne miejsce na okres minimum 3 miesięcy a potem to już tylko rozkoszuję się smakiem i aromatem. 
Kto ma inny sposób?
Smacznego.

4 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks