Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 3 listopada 2012

Pyszny chleb z serem żółtym i słonecznikiem.

Dawno już nie podawałam przepisu na chlebek.
Ten jest pyszny, wilgotny i pachnie przepięknie.
Jutro na śniadanie zjem ze dwie pajdy.
                Składniki:
  • 1 kg mąki żytniej razowej
  • 4 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki prażonej cebulki
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki startego na małych oczkach sera żółtego
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki zakwasu żytnego  

Z podanych składników zarabiamy ciasto.
Ciasto przykrywamy i  odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ponieważ w mieszkaniu teraz jest ciepło ale bez przesady ja zawijam miskę w koc i odstawiam w okolice kaloryfera.
Po ok. 2 godzinach jak ciasto wyrośnie - czasami trwa to dłużej - należy ciasto odgazować czyli przemieszać chochlą kilka razy i ponownie przykryć i odstawić do rośnięcia.
Następnie ciasto włożyć do dwóch foremek - keksówek - wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami.
Foremki odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 190 C przez 1 godzinę.
Smacznego.

12 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ten chlebek, a smakuje na pewno jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostaw dla mnie jedną pajdę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko dla Ciebie upiekę nowy i dostaniesz jeszcze gorący:-)

      Usuń
  3. Czy musi być zółty ser?
    Nie trzeba drożdży?
    Nie jest zbyt ciężki?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo nie musi być ser żółty- to tylko moja propozycja- możesz dodać coś innego np . zioła.
      Nie trzeba drożdży bo chleb jest na zakwasie.
      Nie jest ciężki, jest puszysty ale warunek jest taki że musi dobrze wyrosnąć:-)

      Usuń
  4. Taki pyszny chlebuś u Ciebie a mnie się jakoś nie udają:(((Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczny ten chlebuś Dorotko, ja wczoraj piekłam ziemniaczany :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się kombinacja smakowa podoba, spróbuję upiec chleb ze słonecznikiem i serem już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przez przypadek znalazłam,ale przepisy bardzo mi się podobają,napewno będę piec irobić ,chociażby dziś surówki.,Pytanie dot.chleba .Jak zrobić zakwas.
    Pozdrawiam
    Tereska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie że podpasował Ci chlebek.
      Jak zrobić zakwas, krok po kroku znajdziesz w poście http://doowa.blogspot.com/search?q=Jak+zrobi%C4%87+zakwas
      Napisz jak wyszedł.
      Pozdrawiam Teresko.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks