Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 17 listopada 2012

Sernikowa pianka ze śmietany

To ciasto jest tak puszyste że śmiało można je nazwać pianką.
Polecam serdecznie.
Pracy przy nim niewiele a ten smak jest nie do zapomnienia.

                        Składniki:
             Kruszonka:
  • 1/2  kostki margaryny 
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                 Masa śmietanowo-kokosowa:
  • 600 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 3 białka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew.na czubku noża barwnika aby pianka miała Wasz ulubiony kolor

            Wykonanie kruszonki:
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i podzielić na dwie części.
Wykonanie masy:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a na koniec ubijania dodać proszek do pieczenia.
Śmietany ubić z cukrem, budyniem, i wiórkami kokosowymi.
Połączyć z białkami i delikatnie wymieszać.
               Na blachę wykładać kolejno:

  1. 1/2 kruszonki
  2. masa śmietanowo-kokosowa
  3. 1/2 kruszonki
Piec w temp 180 stopni przez 40 minut a następnie wyłączyć piekarnik i studzić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Gdy ciasto wystygnie należy go włożyć do lodówki...ja włożyłam na całą noc.
Jest pyszne...takie leciutkie i piankowe.

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Witaj
    Ciasto wygląda cudownie grzechem byłoby takiego nie zrobić :)
    Napewno będę zaglądać pozdrawiam sobotnio Ilona

    OdpowiedzUsuń
  2. bardziej zieloniutka czy bardziej żółciutka?:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks