sobota, 17 listopada 2012

Sernikowa pianka ze śmietany

To ciasto jest tak puszyste że śmiało można je nazwać pianką.
Polecam serdecznie.
Pracy przy nim niewiele a ten smak jest nie do zapomnienia.
Sernikowa pianka ze śmietany.

Składniki:
Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Masa śmietanowo - kokosowa:
  • 600 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 budyń waniliowy - 60 g
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew.na czubku noża barwnika aby pianka miała Wasz ulubiony kolor

Wykonanie kruszonki:
  • Z podanych składników zagnieść kruszonkę i podzielić na dwie części.
Wykonanie masy:
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a na koniec ubijania dodać proszek do pieczenia.
  • Śmietany ubić z cukrem, budyniem, i wiórkami kokosowymi.
  • Połączyć z białkami i delikatnie wymieszać.
Na blachę wykładać kolejno:
  1. 1/2 kruszonki
  2. masa śmietanowo - kokosowa
  3. 1/2 kruszonki 
  • Piec w temp 180 stopni przez 40 minut a następnie wyłączyć piekarnik i studzić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • Gdy ciasto wystygnie należy go włożyć do lodówki...ja włożyłam na całą noc.
  • Jest pyszne, takie leciutkie i piankowe.
Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze

  1. Witaj
    Ciasto wygląda cudownie grzechem byłoby takiego nie zrobić :)
    Napewno będę zaglądać pozdrawiam sobotnio Ilona

    OdpowiedzUsuń
  2. bardziej zieloniutka czy bardziej żółciutka?:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger