sobota, 24 listopada 2012

Zupa z opieniek

Tym którzy zamrozili opieńki polecam teraz a tym którzy nie mają proponuję zrobić na przyszły sezon bo zupa jest tego warta.
Pyszna zupa z opieniek.



Składniki:
  • 300 g opieniek
  • 2 łyżki mieszanki warzyw - jarzynki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • ser długodojrzewający do posypania zupy
Zacierki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 jajo
Przygotowanie:
  • Opieńki bez twardych ogonów obrać i umyć na sicie.
  • Następnie grzyby obgotować i przepłukać znowu na sicie.
  • Do garnka wrzucić obgotowane opieńki i wsypać warzywko a następnie dodać ok.1,5 litra wody.
  • Gotować aż warzywa zmiękną.
  • Dodać wówczas śmietanę i razem zagotować.
  • Z mąki, jaja i wody zrobić zacierki i wkładać je do gotującej zupy urywając ciasto po kawałku lub małą łyżeczką.
  • Gotować zupę od wypłynięcia klusek ok. 5 minut.
  • Zupę już na talerzu posypać serem długodojrzewającym typu parmezan- ja posypałam moim dojrzałym korycińskim.
Smacznego.

3 komentarze

  1. Śmiwtane dodaje sie na koncu-najpierw zacierki a potem smietane!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz robić jak chcesz Anonimie, moja wersja jest taka.Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger