Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 15 grudnia 2012

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Zero pracy przy nim, tylko wsypujemy składniki po kolei do miski i możemy sprzątać.
Składniki tego drożdżowca to właściwie cały przepis, gdyż nic więcej nie trzeba robić na początek.

                 Składniki:
  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 4 roztrzepane jajka - całe
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 4 szklanki mąki
  • 500 g truskawek - miałam mrożone 
  • cukier brązowy do posypania wierzchu
  • żółtko do smarowania ciasta

 Do miski wrzucamy składniki w takiej kolejności w jakiej są napisane w składnikach - nie wolno nic zmieniać.
Czyli wrzucamy rozkruszone drożdże na środek miski, potem cukier, wlewamy roztrzepane jaja, mleko, olej i na to mąka.

Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 godzin. 
Po tym czasie wyrabiamy wszystko ręką i wylewamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę.
Na wierzchu układamy truskawki, ciasto "rośnie w oczach".
Smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem brązowym.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego.

16 komentarzy:

  1. świetne ciasto:) ja też lubię robić drożdżowe bez wyrabiania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto muszę wypróbować , nie potrafiłam piec ciasta drożdżowego a to zapowiada się smakowicie i pewnie się uda. Pozdrawiam weekendowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno sie uda, nie ma innej opcji :-)

      Usuń
  3. Ale tu u ciebie cieplutko i pysznie :) będę zaglądała tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  4. Od zawsze miąłam problem z ciastami drożdżowymi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym byc nie powinno bo ono samo rośnie :-)

      Usuń
  5. Dorotko, musi być aż 7 godzin? a 5 godzin ?
    Jutro nie mamy nic do kawy...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem Łucjo czy może byc 5 bo nie próbowałam.Ja czekałam nawet 8 bo byłam w pracy.
      Jak Ci się uda w 5 to daj znać :-)

      Usuń
  6. Kiedyś takie robiłam..a Twojego z chęcią bym zjadła..

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam nadzieję, ze smakuje równie dobrze jak wygląda. Tak pięknie się prezentuje na tych zdjęciach, ze muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wychodzi znakomite...robie je juz od jakiegoś czasu...uwielbiam ze śliwkami....i dużą ilością kruszanki.

    Wart polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  9. cisto znakomite;pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za przepis.Mam uczulenie jak wyrabiam ciasto drożdżowe więc ten przepis mi odpowiada.Czytam wszystkie Pani przepisy i jestem zachwycona.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz , nie każdy może wdychać pył z mąki a to jest dobry sposób.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks