Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 16 grudnia 2012

Francuska zupa Vichyssoise

Vichyssoise, czyli zupa-krem, której głównym składnikiem są pory i ziemniaki. 
Chłodnik wymyślony został w XX wieku przez Louisa Diata, francuskiego kucharza pracującego wówczas w jednym z nowojorskich hoteli. 
Polecam - jest przepyszna.
            Składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 4 duże ziemniaki
  • biała część dużego pora
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
Ziemniaki pokroić w kostkę, por w paski.
Rozgrzać masło w garnku, dodać ziemniaki i por.
Smażyć na wolnym ogniu kilka minut.
Dodać bulion i gotować aż warzywa zmiękną.
Lekko ochłodzić i zmiksować.
Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Podawać posypane natką.
Smacznego.

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks