niedziela, 16 grudnia 2012

Francuska zupa Vichyssoise

Vichyssoise, czyli zupa - krem, której głównym składnikiem są pory i ziemniaki.
Chłodnik wymyślony został w XX wieku przez Louisa Diata, francuskiego kucharza pracującego wówczas w jednym z nowojorskich hoteli.
Polecam - jest przepyszna.
Francuska zupa Vichyssoise.
Składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 4 duże ziemniaki
  • biała część dużego pora
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
Przygotowanie zupy:
  • Ziemniaki pokroić w kostkę, por w paski.
  • Rozgrzać masło w garnku, dodać ziemniaki i por.
  • Smażyć na wolnym ogniu kilka minut.
  • Dodać bulion i gotować aż warzywa zmiękną.
  • Lekko ochłodzić i zmiksować.
  • Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
  • Podawać posypane natką.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger