Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 9 grudnia 2012

Pasta z opieniek

Wyciągam Wam te moje grzybowe przepisy bo może komuś się przydadzą i zamiast opieniek użyje boczniaków i pasta na wigilie jak znalazł.
W zakładce na górze strony macie potrawy wigilijne zebrane w jednym miejscu.jak ktoś chętny to zapraszam.
A teraz pasta...znalazłam ją na MniamMniam i zauroczyła mnie i Was zachęcam do wypróbowania.
                 Składniki:
  • 1 kg opieniek odgotowanych
  • 3 duże cebule
  • 5 łyżek octu
  • 2 łyżki przyprawy typu "Vegeta"
  • 3,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
  • 3/4 szklanki oleju
  • pieprz do smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
 Cebulę poddusić na oleju. 
Dodać grzyby wcześniej zmielone przez  maszynkę do mielenia na sicie o grubych oczkach. 
Dodać pozostałe składniki - koncentrat, olej i przyprawy.
Dusić ok. 10 minut.
Uwaga: po dodaniu grzybów pastę należy często mieszać aby się nie przypaliła.
Gorącą pastę przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 15 minut
To jest pasteryzacja dla 0,5 litrowych słoików, większe pasteryzujemy dłużej. 
 Smacznego.

1 komentarz:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks