Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 19 grudnia 2012

Pianka czekoladowa z żurawiną i rodzynkami

Na początku chciałam Wam polecić super zabawę.
Firma Gusto organizuje konkurs pod tytułem"Świąteczna galeria dobrych uczynków".
Chodzi w nim o to aby wybrać osobę która zrobiła dobry uczynek, opisać a ta osoba w zamian może dostać 20 kg żelków Gusto.
Konkurs dostępny jest pod linkiem:
  Dobre Uczynki
A na dziś taki lekki deser, zapraszam.
Może być oczywiście deserem na świąteczny stół bo robi się go szybko i pachnie czekoladą i jesienią.

              Składniki:
  • 4 serki czekoladowe homogenizowane po 150 g każdy
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 1 galaretka bursztynowa Wodzisław
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 opakowania żelatyny-fix deserowej Dr.Oetkera
  • 2 śmietan-fiksy
  • 100 g żurawiny
  • 50 g rodzynek

200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru oraz śmietan-fiksem.
Dodać do masy serki i razem wymieszać.
Do masy dodać rodzynki.
Formę wysmarować kroplą oleju lub spryskać sprayem olejowym.
Żelatynę fix przygotować według przepisu na opakowaniu  i dodać ją do masy czekoladowej ciągle mieszając.
Masę czekoladową wylać do formy i włożyć do lodówki do stężenia masy.
W czasie jak masa chłodzi się rozrobić galaretkę w 400 ml wody wrzącej i zostaw do wystygnięcia.
Pozostałe 200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru oraz drugim śmietan-fiksem.
Żelatynę - 1/2 opakowania - rozrobić według przepisu na opakowaniu i ciągle mieszając dodać do masy śmietanowej.
Wyl na stężałą masę czekoladową. 
Powciskać w masę połowę żurawiny.
Włożyć do lodówki do stężenia.
Jak pianka stężeje wyl na wierzch galaretkę i rozsypać resztę żurawiny.
Smacznego.

3 komentarze:

  1. Doroto, bardzo dziękuję, że w nawale prac przedświątecznych znalazłaś aby odpowiedzieć mi na zadane pytania. A co do cebuli? to wyjaśnienie jest bardzo prawdopodobne.
    Pianka wygląda super. Doroto, Ty ciągle czymś pysznym kusisz.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę zrobić, wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks