Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 27 grudnia 2012

Serowiec

Polecam ten sernik gorąco bo jest taki gładki, puszysty i aromatyczny a także dlatego że nie może się nie udać.
Wychodzi każdemu, nawet laikowi.
Serowiec według przepisu Roberta Makłowicza.

             Składniki: ( tortownica o śr. 26 cm )
  • 1 kg sera białego z wiaderka
  • 150 g masła
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią - nie waniliną
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • 1 laska wanilii
  • garść dowolnych bakalii - u mnie rodzynki
  • 1/2 opakowania skórki pomarańczowej Kotanyi
  • polewa czarno-biała Gellwe
  • płatki kokosowe
  • rodzynki królewskie

  Laskę wanilii rozcinamy i wyjmujemy nasiona, które ucieramy z niewielką ilością drobnego cukru.
Ser ubijamy mikserem wraz z utartym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i cukrem drobnym.
Masło ucieramy z 8 żółtkami, dodając stopniowo ser.
Do gładkiej masy dodajemy pianę ubita z 4 białek oraz mąkę ziemniaczaną i krupczatkę delikatnie mieszając.
Dodajemy bakalie - rodzynki i skórkę pomarańczową.
Masę nakładamy do formy nasmarowanej masłem oraz wysypanej mąką i pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 160-170 C.
Sernik studzimy w piekarniku lekko uchylonym w formie.
Po całkowitym wystudzeniu dekorujemy sernik  polewą - u mnie polewa czarno-biała Gellwe oraz obsypujemy płatkami kokosowymi i posypujemy rodzynkami królewskimi.

 Smacznego.    

4 komentarze:

  1. Całość komponuję się bardzo ładnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Zapraszamy do konkursu - do wygrania Książka z autografem Roberta Makłowicza! http://www.domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorotko,trafilam na Twoje strony przypadkiem,ale baaaarzo misie tu podoba,ogrom ciekawych przepisow,wiele informacji...MILO!Chce zrobic ten serowiec,ale jaka duza ma byc forma?..Oby tylko nie klaplo..EWA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie klapnie Ci , nie ma mowy. Tortownica o średnicy 26 cm, juz dopisuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks