czwartek, 13 grudnia 2012

Suszona żurawina

O zdrowotnych właściwościach żurawiny wie najwięcej ten kto miał zapalenie pęcherza moczowego.
Bowiem wszystkie prawie leki na ta dolegliwość zawierają ekstrakt z żurawiny.
Owoc żurawiny jest wyjątkowo bogaty w witaminy i minerały (witamina C, A, potas) oraz barwnik.
O wszystkim co związane z żurawina przeczytacie TUTAJ a ja aby długo zachować  jej właściwości lecznicze ususzyłam gdy była świeża i niedroga.
Do mięs i ciast będzie jak znalazł.
Ja ja zjadam w każdej ilości i zawsze jej mało.
Wyjadałam już podczas suszenia.
Polecam do mięsa lub do ciast a może sernik na zimno.
Muszę spróbować.
 Jak te kuleczki podczas suszenia cudnie się kurczyły.
Suszyły sie dość długo a teraz będą wykorzystane do granic możliwości.
Jedzmy żurawinę na zdrowie.
Smacznego.

6 komentarze

  1. Ile mniej więcej żurawiny zostaje z 1 kg świeżej? Chciałam kupić i ususzyć. Zastanawiam się czy to opłacalne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz nie ważyłam ile mi zostało ale z 1/2kg miałam pół pojemnika litrowego od lodów.
      Część bowiem owoców żurawiny pomarszczyła sie a część była jak nadmuchane kuleczki.
      Pamiętaj jednak że suszona w domu żurawina jest bardzo kwaśna.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz żurawinę to dobre. Znasz smak żurawiny? kwaskowa z lekką goryczką. Tak właśnie smakuje żurawina, samo zdrowie.

      Usuń
  3. A jak długo trzeba suszyć w suszarce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Az się wysuszy, zależy od suszarki i żurawiny, czasami cały dzień wystarczy a czasami 5 - 6 godzin. Będziesz wiedziała kiedy stanie się sucha.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger