Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 2 grudnia 2012

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa

Jest to przepis zaczerpnięty z książki "Co smakuje jesienią".
A skoro sezon dyniowy trwa to jemy dynię pod każdą postacią.

               Składniki:
  • 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 500 g miąższu dyni
  • 300 g twardego sera żółtego
  • 1 biała cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dynię pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem rzepakowym, wymieszać, ułożyć na blasze i piec 30 minut w temperaturze 180 C.
Wystudzić a ziemniaki ugotowane obrać.
Dynię i ziemniaki każde osobno zemleć.
Obie masy układać warstwami na przemian w naczyniu żaroodpornym.
Każdą warstwę oprószyć gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wierch posypać startym na dużych oczkach serem żółtym.
Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180 C.

Smacznego.

4 komentarze:

  1. świetny przepis na wykorzystanie dyni, szkoda, że moje zapasy zużyłam na ciasto dyniowe:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie lubię pieczoną dynię z solą, pieprzem, tymiankiem lub rozmarynem, skropioną oliwą. Myślę, że w Twojej zapiekance będzie smakować świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. A my jakoś dyni nie jadami ale widzę że trzeba to zmienić:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks