Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Ziemniaczane łódeczki z opieńkami

To jest moja wersja podania ale oczywiście możecie użyc np. pieczarek czy boczniaków i tez będzie pysznie.
U mnie zapas grzybów jest spory i użyłam dlatego opieniek.
Spróbujcie.

                Składniki:
  • 200 g opieniek bądź innych grzybów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • farsz z ziemniaków
  • 6 dużych ziemniaków
  • ser żółty do posypania
  • ser koryciński długodojrzewający do farszu ok.50 g
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Opieńka miodowa
 Ziemniaki w łupinach wyszorować i gotować ok.15 minut w osolonej wodzie aby były al'dente.
Wtedy je odcedzić , przestudzić i pokroić na połówki wzdłuż ziemniaka.
Środek ziemniaka wydrążyć łyżeczką i zmiażdżyć go widelcem.
Opieńki umyć i pokroić w kostkę.
Czosnek i cebulę obrać i posiekać drobno a następnie zrumienić na maśle.
Dodać na patelnie grzyby, przykryć i dusić 2-3 minuty a następnie zdjąć pokrywkę i dalej smażyć ok 8-10 minut.
Dodać na patelnie farsz z ziemniaków ( wydrążony) i razem wymieszać.
Dodać również starty ser koryciński, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przestudzonym farszem nadziewać ziemniaki a następnie posypać startym żółtym serem.
Zapiekać 25 minut w temperaturze 180 C.
  Smacznego.

6 komentarzy:

  1. zjadłabym taką łódeczkę :)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, przepraszam muszę dopracować na blogu kwestię maila do mnie. Bardzo dziękuję za przepis na zakwas chlebowy. Od pewnego już czasu przymierzam się do spróbowania wypieku chleba. Z przepisu na zakwas skorzystam, ponieważ bardzo lubię chleby na zakwasach, drożdże mniej. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze kiedy do Ciebie zaglądam(a robię to często nawet jak nie zostawiam śladu)robię się głodna:))))dzisiejsze danie jest takie zachęcające i w dodatku nigdy czegoś podobnego nie jadłam:))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadła takich grzybków, szkoda, ze już nie sezon:) łódeczki prezentują się ciekawie, zawsze to jakieś urozmaicenie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks