Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Chleb pszenno - żytni

Jak ja lubię eksperymentować przy pieczeniu chleba.
Ten chleb jest takim moim eksperymentem i muszę Wam powiedzieć że jestem z niego dumna.
Rewelacyjny bochen i taki pyszny z chrupiącą skórką i taki mięciutki.
Upieczcie sobie polecam.
              Składniki:
  • 400 g mąki żytniej
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cebulki prażonej
  • 1/3 szklanki otrębów owsianych
  • 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 2 szklanki czynnego zakwasu żytniego
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Z podanych składników zarobić ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok. 2 godzin.
Ciasto jest dość luźne.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zarobić i włożyć bochen do naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego  i czekać  aż bochen pod przykryciem nam urośnie.
Na wierzchu chleb nakrawamy nożem aby bardzo nie popękał. 
Jak chleb wyrośnie smarujemy go  lekko osłodzoną wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C w którym na dnie ustawiamy naczynie z wodą.
Chleb pieczemy godzinę czasu.
Zachęcam do upieczenia bo naprawdę jest pyszny. 
Po wyjęciu z pieca dajemy mu 5 minut i wyjmujemy z formy a bochen umieszczamy na kratce aby nie zaparował.
 Smacznego. 

4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda , pewnie równie smakowity. Pozdrawiam....)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i pysznie wyglądający chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie, w sam raz na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks