Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 6 stycznia 2013

Chleb żytni na zakwasie z płatkami owsianymi

Dawno już nie było chlebka a Wasze zakwasy już by popracowały?
Proszę bardzo pyszny, pachnący, puszysty, na zakwasie, chlebek z płatkami owsianymi.

            Składniki:
  • 1 kg mąki żytniej 
  • 4 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki czynnego zakwasu żytniego
  • 1/3 szklanki otrąb owsianych
  • jajo do smarowania chleba
  • płatki owsiane do posypania wierzchu
  • tłuszcz i płatki owsiane do wysypania foremek

 Z podanych składników zarobić ciasto i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ok.2-3 godzin.
Gdy ciasto wyrośnie należy je odgazować a następnie przełożyć do dwóch nasmarowanych margaryną i obsypanych płatkami owsianymi keksówek, wygładzić wierzch wodą i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 
Po wyrośnięciu chlebki posmarować roztrzepanym jajem i obsypać płatkami owsianymi.
Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę.
po upieczeniu chleby wyjąć z foremek i studzić na kratkach.
Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Aż mi tutaj zapachniało:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. To dopiero smak, uwielbiam piec chleb, jego zapach i smak jeszcze ciepłej kromki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe jak smakuje, bo wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z płatkami owsianymi chleba jeszcze nie piekłam, więc na pewno wypróbuję. Za to wczoraj piekłam tylko na drożdżach chleb z kaszą gryczaną i też był smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj chętnie zjadłabym coś takiego na śniadanie:) z masełkiem najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie się delektuje tym chlebkiem,jest przepyszny i co ważne bardzo łatwy.Zapach w domu wspaniały.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy blog, ale ja szukam przepisu na roszponkę.A może będę mogłam liczyć na podpowiedź? Byłabym wdzięczna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie byłoby sie przedstawić no nie?
      Oto moja podpowiedź:
      http://doowa.blogspot.com/2012/11/saatka-z-roszponki-granatu-i-winogron.html
      http://doowa.blogspot.com/2012/11/saatka-z-roszponki-granatu-i-winogron.html
      http://doowa.blogspot.com/2012/04/saatka-z-roszponki-i-czarnych-winogron.html
      http://doowa.blogspot.com/2012/03/saatka-ze-szpinaku-i-roszponki-z-feta-i.html
      Pozdrawiam:-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks