Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 6 stycznia 2013

Golonka w kapuście z glazurą z musztardy i miodu

Potrawę tę gotowałam na konkurs, nie zdobyła nagrody ale zdobyła serca zajadających.
Jak ktoś lubi golonkę to jest to pyszny obiad i przystawka w jednym.
              Składniki:
  • 2 golonki przednie ok. 2 kg
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 ziarnka jałowca
  • 4 ziarnka pieprzu
  • sól
  • szczypta cukru
Golonkę należy po uprzednim oczyszczeniu ugotować z przyprawami prawie do miękkości.
U mnie trwało to 45 minut.

               Do kapusty potrzeba:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 8 kapeluszy suszonych podgrzybków
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 cebula
  • 3 łyżki skwarków wieprzowych
  • 1 łyżka smalcu
 Kapustę pokroić drobno i dodać do niej 1 szklankę wody i kostki rosołowe.
Gotować jakieś 20 minut.
Grzyby namoczyć w 200 ml wody zimnej na 2 godziny a następnie ugotować - jakieś 20 minut będzie to trwało.
Wywar grzybowy wraz z grzybami wlać do kapusty i dalej ją gotować.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce smalcu, dodać skwarki i razem smażyć chwilę.
Wrzucić podsmażoną cebulę do kapusty.
Gotować razem jeszcze z 30 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego należy przełożyć kapustę, którą zalać 1 łyżką wazową wywaru z golonki.
Na kapuście układamy golonkę i wkładamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 190 C na 45 minut.
Potem odkrywamy pokrywkę i smarujemy golonkę glazurą i zapiekamy jakieś 30 minut.

             Skład glazury:
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
Na wywarze z golonki ugotowałam żurek i podałam do potrawy.
 Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks