Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Orientalna wieprzowina z warzywami

Danie przygotowałam w ramach testowania olei Olofarm które otrzymałam jakiś czas temu.
Oleofarm jest firmą skoncentrowaną na badaniach, produkcji oraz sprzedaży wysokiej jakości suplementów diety, surowców farmaceutycznych jak również zdrowej żywności w tym olejów zimno tłoczonych.
Oleofarm Fabryka Zdrowia jest prężnie rozwijającą się firmą z polskim kapitałem.

Otrzymałam do testowania trzy wybrane przez siebie oleje.
Pierwszym był olej z orzechów włoskich i danie z jego udziałem  jest TUTAJ.
Drugim olejem jest olej konopny i on został wykorzystany do sałatki i obejrzyjcie sobie go TUTAJ.
Dziś danie z wykorzystaniem oleju ryżowego który charakteryzuje się bardzo wysoką temperaturą wrzenia i do woka nadaje się znakomicie stąd mój pomysł na :
                Wieprzowina orientalna z warzywami.  

              Składniki:
  • 20 g suszonych grzybów Mun
  • 1 szklanka posiekanej w słupki kapusty czerwonej
  • 1 łyżka octu ryżowego
  •  
  • 10 cm białek części pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 1 średnia marchewka
  • 100 g makaronu ryżowego nitki
  • kilka łyżek oleju ryżowego Oleofarm
  • 360 g kotletów schabowych bez kości
  • 2 łyżeczki przyprawy do chińszczyzny
  • 3 plasterki korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • sól
  • pieprz 

Wszystkie warzywa pokroić na zapałkę i wszystkie muszą być jednakowej wielkości bo wtedy będą się równo smażyć.
Kapustę czerwoną po posiekaniu skropić octem ryżowym aby miała piękny fioletowy kolor.
Czosnek drobno siekamy.
Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się rozwiną  i wtedy kroimy je w paski.
Imbir drobno siekamy.
Papryczkę chilli drobno kroimy i tu zależy czy lubimy ostre potrawy czy łagodniejsze.
Jeśli ostre to razem z nasionami a jeśli wolimy potrawy łagodniejsze to nasiona z papryczki usuwamy.
Kotlety kroimy w takie same paski jak warzywa  i posypujemy je przyprawą do chińszczyzny.
Odstawiamy na 15 minut.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 5-10 minut a następnie odcedzamy.
 Teraz zaczynamy smażenie.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej ryżowy - 2-3 łyżki.
Gdy olej będzie bardzo gorący wrzucamy do woka czosnek i imbir oraz papryczki, chwilę smażymy a następnie wkładamy na patelnię mięso i podsmażamy je na złoty kolor.
Zdejmujemy mięso z patelni na talerz.
W woku ponownie rozgrzewamy olej ryżowy i wrzucamy na gorący grzyby, potem marchew, pora i kapustę czerwoną po kolei gdy pierwsze się usmaży wkładamy następne nie zdejmując poprzedniego warzywa z patelni tylko rozgarniając je na boki.
Ciągle mieszamy.
Gdy warzywa zmiękną ale będą nadal chrupiące wkładamy na patelnie mięso z przyprawami oraz makaron i wszystko razem podgrzewamy i mieszamy.
Dodajemy sos sojowy i jeszcze raz mieszamy.
Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
 Życzę wszystkim smacznego.  

3 komentarze:

  1. pysznie wygląda:) chętnie bym się wprosiła na taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. makar126@wp.pl20 marca 2016 06:04

    Jestem absolutnym amatorem kuchni, a tu smacznie, pikantnie, pachnąco i kolorowo. Podoba mi się u Ciebie.Będę korzystał z Twoich przepisów i porad, to już wiem.Jak coś zrobię, to się podzielę wrażeniami.Pozdrawiam Marek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marku czekam z niecierpliwością na Twoje dania, dziękuję za odwiedziny.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks