środa, 2 stycznia 2013

Pesto z rukoli

Lubicie pesto?
Ja tak i dlatego jak mam jakąś zieleninę w domu to zostaje przerobiona na pesto.
Można ją podać z tagliatelle , można posmarować kanapkę, można serwować z naleśnikami i to jest pyszne.

                 Składniki:
  • 100 g rukoli
  • 2/3 szklanki pestek słonecznika
  • sól do smaku
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g sera typu parmezan
  Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
Parmezan ścieramy na tarce.
Rukolę, ser, olej, czosnek oraz miód wkładamy do blendera i miksujemy na gładką papkę.
Przechowujemy w lodówce do wyczerpania surowca.
Smacznego. 

4 komentarze

  1. super wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas w domu bardzo rzadko jadamy, ale dobrze że przypomniałaś mi o tym smakołyku. I przepis taki prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawi mnie bardzo smak tego pesto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekko ostrawy smak rukoli i smak słonecznikowych pestek lekko słodkawy cudnie sie zrównoważą ....spróbuj a nie pozałujesz :-0

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger