Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 27 lutego 2013

Bagietki bez wyrabiania

Robiłam już wcześniej mini bagietki a teraz takie prawdziwe bagiety dla smakoszy.
Są miękkie, puszyste i pachną tak wybornie że sama dwa wciągnęłam od razu.
Inspiracja tutaj.
Bagietki są łatwe w wykonaniu i szybko się je robi, pomijając noc na wyrastanie.
Życzę dobrej zabawy i smacznego.


                  Składniki:
  • 400 g  mąki - 3 szklanki
  • 1 łyżeczka soli morskiej cytrynowej Royal Brand
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
  • 300 g chłodnej wody - 1 i 1/3 szklanki
  • oliwa dobrej jakości
  • mąka lub otręby do podsypywania 

Mąkę, cukier, sól, suche drożdże lub pokruszone świeże wkładamy do miski, zalewamy wodą i mieszamy ciasto ale nie jakoś szczególnie tylko aby składniki się połączyły.
Mieszamy ok. pół minuty, więcej nie trzeba. Ciasto jest klejące i gęste.
Miskę przykrywamy i zostawiamy na 12-14 godzin ale nie dłużej niż 18 godzin bo drożdże przestaną pracować. 
Ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
Najlepiej je więc zostawić na noc.
Rano ciasto lekko podsypujemy mąką lub otrębami aby odkleiło się od brzegów miski i boki  ciasta składamy do środka i przekładamy złożeniem do dołu.
Posypujemy wierzch mąką lub otrębami i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Ciasto znowu podwoi swoją objętość.  
W tym czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 220 - 250 C. 
Następnie wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 8 porcji  - nie muszą być równe .
Formę najlepiej taką z wyposażenia piekarnika smarujemy oliwą i teraz bierzemy pierwszą porcję ciasta i rozciągamy palcami na blaszce na bagietkę.
I tak postępujemy z wszystkimi ośmioma porcjami ciasta.
Każdą bagietkę smarujemy  po wierzchu delikatnie oliwą i obsypujemy otrębami.


Pieczemy 20-25 minut w bardzo gorącym piekarniku 220-250 C.
Bagietki ładnie się zrumienią.

 Smacznego.

6 komentarzy:

  1. mmmm uwielbiam bagietki... jednak kurczak poniżej to coś co być może kiedyś zrobię... Tyle ciekawych przepisów jest...

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł i nie trzeba biegać rano do sklepu:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto gotowe :) teraz czekam na jego wyrośnięcie jeszcze około 8 godzin (bo już troszkę siedzi w misce) i rano będę piekła (mieszkam w Kanadzie więc tu jest 6 godzin do tyłu - u mnie jest obecnie 22:33 :) mmmm już nie mogę się doczekać jakie wyjdą... mam nadzieję, że będą takie, jak na Twoim zdjęciu... :) smacznie i ciepło pozdrawiam! Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz jak wyszły?, jestem bardzo ciekawa.
      Smacznego.

      Usuń
  4. Te bagietki zawsze wychodza☺

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks